Review - Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS

 

‘Of ik de Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS aka SEL200600G wou testen’? Lang moest ik niet over deze vraag nadenken toen Sven Bartok, van de gelijknamige fotografie speciaalzaak uit Hasselt (Bartokshop.be) me deze vraag stelde toen ik bij hem in de winkel stond de dag voor ik vertrok naar Peniche (Portugal).

Peniche is befaamd om zijn indrukwekkende golven en de surfers die er van over de hele wereld toe worden aangetrokken.  Zo ook het koppel en hun weddingplanner die Stories by light vroegen om mee te reizen en hun verhaal sfeervol vast te leggen. Onze opdracht bestond eruit om zowel de huwelijksreportage met het koppel te verzorgen, als een ‘behind the scenes’ video van het ‘wedding-plannen’ op te leveren.

Ik hoor je al denken: “wat kan je dan met een superzoom beginnen?” en dat was ook mijn eerste reactie. Maar omdat het koppel en hun vrienden enthousiaste surfers zijn, en hun vraag was om niet voor een traditionele huwelijksreportage te gaan, maar, als koppel, op te gaan in het landschap, zag ik al snel de mogelijkheden van deze lens.

K_&_S - PHOTOSHOOT-42.jpg

Peniche

Portugal

de SEL200600G voor een huwelijksreportage…

De Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS mee op reis

De Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS mee op reis nemen, als je met een low cost maatschappij vliegt, vergt een beetje planning. Met zijn lengte van bijna 32 cm en een gewicht van 2115gr moest ik toch even puzzelen in de Lowepro Protactic BP 450 AW II.

Is de Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS ‘beachable’?

Als ik een zoomlens meeneem naar het strand, is dat toch altijd met een bang hart.  Maar die angst bleek onterecht te zijn bij deze lens. Door zijn interne zoom heeft hij geen uitschuifbare delen (zoals zijn de concurerende lenzen van Tamron en Sigma hebben) en kunnen er geen zandkorrels of water opgezogen worden bij het in- en outzoomen.  Verder hielpen de diepe zonnekap met rubberen rand om zout en zand ver weg te houden van het kostbare glas en gaf de ‘weather sealing’ een veilig gevoel wanneer een golf me onverwacht dwong om meer afstand te nemen.

Scherpstellen met de Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS

Om te kunnen scherpstellen met een superzoom als de deze heb je een vaste hand nodig of gebruik je, zoals ik,  een monopod (of tripod).  Echter de technologie in deze lens helpt je ook al een flink op weg om knappe foto’s te maken.  Met zijn interne stabilizatie en indrukwekkend snelle autofocus waren meer dan 9 op 10 van de foto’s die ik nam scherp, zelfs in burst modus mistte hij zelden een shot.  

Wist je dat: wisselen tussen landscape en portrait met deze lens vergemakkelijkt wordt door de markeringen op de lens en de tripod-mount. Simpelweg de puntjes met elkaar alligneren en je kan weer verder.

Omdat elke situatie anders is heeft deze lens 3 ‘focus hold knoppen’ (mode 1. stilstaande momenten, mode 2. panning, mode 3. snelbewegende momenten), die aangepast aan de situatie helpen om die focus nooit te missen.

Scherpte diepte en de Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS

Met een prijs rond de 2 000 euro en een zoombereik van 600mm wordt deze lens vaak vergeleken zijn grotere broer de G-Master 600mm F4.0 die een slordige 11 000 euro meer kost dan deze lens. 

Zonder uit te weiden over de vraag of de G-Master zijn meerprijs waard is, kan ik zeggen dat in de meeste gevallen de F-stop van 5.6 of zelfs de 6.3 voldoende scherpte diepte gaf voor zowel sport- als portretfotografie.  

In de meeste gevallen, want wanneer het donker wordt of wanneer je inzoomt zal je merken dat je de ISO al snel zal moeten verhogen om snelle sluitertijden te verkrijgen.

Vanaf een zoombereik boven de 300mm zal je ook merken dat de F-stop reeds op 6.3 zit.  Dit is niet erg voor sport fotografie, maar als je de lens voor wildlife fotografie wil gebruiken dan maken die paar stops wel het verschil tussen een detail of geen detail in je achtergrond.

Video met de Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS

Binnenkort meer hierover

Mijn conclusie

De Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS heeft me aangenaam verrast. Ik ben vooral gecharmeerd door de snelle en accurate focus van deze lens. Waar ik vooraf dacht dat deze lens enkel voor sport- en wildlife-fotografie bruikbaar was zou ik hem vandaag toevoegen aan mijn uitrusting voor huwelijksreportages. In mijn stijl van fotografie probeer ik met elke foto een verhaal te vertellen. Zowel het landschap, de compositie en de handeling van het koppel (model) dragen bij tot het maken van een geslaagde foto. Met deze lens heb ik als fotograaf de mogelijkheid het frame vanop een afstand samen te stellen. Hou er echter wel rekening mee dat als je 100 tot 200m verwijderd bent van je koppel communicatie een uitdaging zal worden ;)

Meer info

  • Voor fotomateriaal met advies kan ik steeds terecht bij Sven van Bartokshop.be

  • Deze blogpost werd geschreven voor Bartokshop.be in ruil voor het uitlenen van deze lens, maar de inhoud van het artikel werd niet gestuurd

  • Bovenstaande foto’s zijn genomen met mijn Sony A7III in combinatie met de Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS

  • Opzoek naar een straffe weddingplanner, praat dan zeker even met Vievent

  • Meer van mijn werk vind je op de Stories by light website en social media pagina’s of op mijn persoonlijke Instagram @davyprenen